Kumlama

Asal Metal

Kumlama

25 Haziran 2018

Kumlama

Metaller, belirli bir süre geçtikten sonra pas ve korozyona uğramaktadır. Metalin ömrünün uzatılması adına ise üzerinde yer almakta olan kir, pas, yağ ve korozyonun dikkatli bir şekilde ortadan kaldırılması; sonrasında ise boyama işleminin yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla kumlama işlemi bir nevi metalin temizlenmesine yardımcı olan bir işlemdir. Pek çok kişi kumlama işlemlerinin bilindik tarzdaki kumlar ile yapıldığını düşünmektedir. Gerçekte ise kumlama işlemleri sırasında özel olarak hazırlanılan grid isimli farklı aşındırıcı maddeler kullanılmaktadır. Gerçekleştirilecek olan kumlama işlemleri ile beraber yalnızca metal yüzeyin üst kısmında yer almakta olan veya mikronize boyutlarda yer alan pas ve korozyon ortadan kaldırılmayacaktır.

 

Bununla beraber kumlama çalışması ile beraber metalin özü de son derece başarılı bir şekilde özü ortaya çıkartılmaktadır. Kumlama işlemlerinin yapılmasından sonra metal yüzeyler pas ve korozyona karşı ciddi anlamda korunmasızdır. Dolayısıyla bu işlemin sonrasında metal nemli bir ortama bırakılması durumunda birkaç saatin içerisinde oksidasyona maruz kalacak ve renk değişimi kendini gösterecektir. Böylesi bir durumun olmaması adına kumlama işlemini yapılmış olduğu metal doğru şekilde korunmalı, boyama işlemi sonrasında metalin hava ile teması kesin bir şekilde kesilmelidir. Ancak yapılacak olan boya seçimine de dikkat edilmelidir. Kalitesiz şekilde yapılacak olan boyalar ne yazık ki metalin hava ile etkileşime girmesinin önüne geçilmesi işlemini gerçekleştirmeyecektir.

 

Her ne kadar kaliteli bir şekilde kumlama işlemi yapılmış olursa olsun fark etmez, iğne ucu kadar bir nokta hava ile temas etmesi durumunda metalin o küçük yüzeyinden başlayacak olan korozyon kısa bir süre içerisinde tüm metale yayılmaya başlayacaktır. Kumlama işlemi yapılacağı zaman yüksek basınçlı hava aracılığı ile kumlama kumu metal yüzeye çarptırılacaktır. Çarpma işlemi sırasında kumlama kumu metal yüzeyi mikron seviyesinde aşındırmaya başlarken bu sırada yüzeyde yer almakta olan pas, kir ve yağ tarzı istenmeyen maddeler de metalden temizlenmiş olacaktır. Sonrasında da artık metal yüzey boyanmaya hazır hale gelir ve kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilecek olan boya işlemi sonrasında tüm işlemler başarılı bir şekilde yerine getirilmiş olmaktadır.

 

Açık alanlarda yapılmak istenen kumlama işlemleri adına kumlama kazanları tercih edilmektedir. Büyük konstrüksiyonların ya da tersanelerdeki gemilerin kumlanması gerektiği zaman devreye kumlama kazanları girmektedir. Orta boylardaki parçaların kumlanması gerektiği zaman ise kumlama kabinlerini kullanmak yeterli olacaktır. Asal Metal bünyesinde yer almakta olan ürünler sayesinde artık isteyen her firma metal ürünlerini kumlama işlemini yapmak istedikleri zaman bunun için gerekli olan bütün ürünler ve cihazlar tek bir marka üzerinden firmalara sunulmaktadır. En etkili sonuçların elde edilmesi adına ise kumlama işlemi öncesinde gerekli olan detayların üzerinde durulması, sonrasında herhangi bir sorunun olması durumunun önüne geçecek ve böylece işlemler sorunsuzca giderilmiş olacaktır.  

Silis kumu ile yapılacak olan kumlama çalışmaları ağırlıklı olarak ince tarzdaki saclarda hafif şiddet ile kumlama yapılması istendiği zaman tercih edilmektedir. Bazaltın en büyük özelliğinin başında ise az denilebilecek tozuması olması gelmektedir. Bununla beraber bazaltı işletmeler kapalı olan ortamlarda kumun geri dönüşümlü bir şekilde kullanılması adına da tercih edilmektedir. Grit ise tozuması en az olmasının yanı sıra kumlama gücü en iyi olan kum çeşidi olarak bilinmektedir. Ayrıca grit bilindiği üzere kum değil demir çürüfüdür. Gerçekleştirilecek olan kumlama işlemi için seçilecek olan kum yüksek basınçlı hava ile beraber metal yüzeye çarptırılmaktadır.

 
 
 
 
Asal Metal | Kumlama | asalmetal.com | Kumlama Malzemeleri
 
 
Asal Metal | Kumlama | İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Eskoop Sanayi Sitesi C6 Blok No:345 İkitelli / İST 
+90 212 549 81 90 | +90 212 549 81 91 - Fax | info@asalmetal.com
 

Asal Metal Firması; yüzey işlem alanında uzmanlaşmış bir kurumdur. Ana uzmanlık alanları; kumlama, vibrasyon ve shot peeningdir.

Üretim alanı; kumlama makineleri, vibrasyon makineleridir. Ayrıca bunlarda kullanılan sarf malzemelerinin imal ve ithalatını yapmaktadır.

İletişim Bilgileri

Asal Metal Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Eskoop Sanayi Sitesi C6 Blok No:345 İkitelli / İST Telefon: +90 (212) 549 81 90 E-Posta: info@asalmetal.com